top of page

Nätverket Wire har lockat 3.000 kvinnor – som investerar i fastigheter tillsammans

Med sin nya affärsmodell ska de göra det enklare att investera i fastighetsprojekt. Samtidigt hoppas de få in fler kvinnor i fastighetsbranschen.
Ellie Elmondt och Lovisa Löwenborg träffades under Maud Olofssons projekt “Kvinnors företagande stärker Sverige” 2012. Sedan dess har de samarbetat i olika projekt och det senaste är nätverket Wire, där de förenklar för andra kvinnor att investera i fastigheter.

Idag består nätverket av närmare 3.000 kvinnor som i olika konstellationer investerar tillsammans i fastighetsprojekt, skriver de i ett pressmeddelande.
“En investerare på fastighetsmarknaden är idag förknippad med en man i slips, ofta boende i storstäder, det ska vi ändra på”, säger Ellie Elmondt.

Med start 2014 började de två grundarna investera i fastighetsprojekt tillsammans och startade nätverket. Men fram tills nu har nätverket fungerat mer som en förmedlare som kopplade samman kvinnorna med byggprojekt. Något som medfört att investeraren behövt gå in med höga belopp 

“Från början var man tvungen att ha ett par hundra tusen, sen fick vi ned det till 100.000. I samband med vårt egna projekt i Cleveland, Ohio har vi fått ned det till 50.000. Med den här nya lösningen hoppas vi sänka trösklarna ytterligare”, säger Lovisa Löwenborg.


Lösningen är en affärsmodell framtagen tillsammans med en professor i bolagsrätt. Med hjälp av den ska Wire sänka tröskeln för investeringar i branschen.


“Det är en struktur som gör att vi kan vara paraplyet för mindre finansieringar och därigenom köra crowdowning och crowdfunding i olika projekt.”

Nätverkets första egna projekt är det i ovan nämnda Cleveland i USA. Där är de 20 personer som har investerat i bostäder.

“När vi har gjort omröstningar i nätverket har hållbarhet varit högt upp och i Cleveland är det social hållbarhet vi arbetar utifrån. Vi köper bostäder och blir fastighetsägare och sen hyr vi ut till en grupp människor som kanske inte skulle ha bostäder annars”, säger Lovisa Löwenborg.


Framöver vill duon göra det ännu enklare att investera i fastighetsprojekt. Det vill de göra genom att ta fram en digital plattform och nästa vecka tar de plats i Ideon Innovation i Lunds inkubator där de ska fortsätta utveckla lösningen.bottom of page